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1. Which Companies require audit?

As per Rule 24(8) of the Limited Liability Partnership Rules (LLP Rules), 2008, every 
limited liability partnership (LLP) which fulls the following two criteria is required to get 
its accounts audited

a. turnover exceeds Rs.40 lacs in any nancial year and
b. whose contribution exceeds Rs.25 lacs in any nancial year.

2.  Will there be a requirement of audit if an LLP fullls any one of the criteria 
mentioned in Question 1 above?

Under Rule 24(8) of the LLP Rules, 2008, an exemption from audit is available for all 
those LLPs which fulll any one of the above mentioned criteria. 

3. Are there any other criteria where an exemption can be available form audit?
The Central Government may by a notication in the Ofcial Gazette, exempt any class 
or classes of LLPs from the requirements of audit. (Proviso to Section 34(4) of the LLP Act, 
2008)

4. Are there any obligations prescribed on LLPs which avail the audit exemption?
In case of LLPs which avail the audit exemption, the following obligations are 
prescribed:-
(a) a statement by the partners to the effect that the partners acknowledge their 

responsibilities for complying with the provisions of this Act and Rules with respect to 
preparation of accounts, is required to be included in the Statement of Account and 
Solvency.

(b) a certicate needs to be attached in Form 8 to be led with the MCA, along with the 
Statement of Account and Solvency. 

(Proviso to Rule 24(8) of the LLP Rules, 2008)

5. Can an exempted LLP mentioned in Question 2 above get its accounts audited?
The exempted LLPs may get its accounts audited voluntarily. (Proviso to Rule 24(8) of the 
LLP Rules, 2008)

Limited Liability Partnership   |    FAQs on Auditors 

www.mmjcadvisory.com



MMJC

6. Are the obligations mentioned above in Question 4, applicable to exempted 
LLPs which opt for audit?

 
No, the above mentioned obligations are not applicable in case of exempted LLPs which 
opt for getting their accounts audited. (Proviso to Rule 24(8) of the LLP Rules, 2008)

7. What Guidelines are prescribed for audit of LLPs?

The audit of LLPs is required to be conducted as per the LLP Rules, irrespective of 
whether audit is compulsorily prescribed under the Rules, or optionally undertaken by 
the partners of exempted LLPs. (Rule 24(8) of the LLP Rules, 2008)

8. Is auditors' report required to be led with Ministry of Corporate Affairs (MCA)?

No, Auditors report is not required to be led with Ministry of Corporate Affairs (MCA).

9. Who can conduct audit?

Only a Chartered Accountant in Practice can be appointed as an auditor for conducting 
audit of an LLP. (Rule 24(9) of the LLP Rules, 2008)

10. What are the disqualications of an auditor?

No specic disqualications have been provided for auditors under the LLP Act, 2008 
and LLP Rules, 2008.

11. Is there any limit on maximum number of LLPs in which a Chartered Accountant 
can be appointed as an auditor?

No maximum limit has been mentioned under the LLP Act, 2008 or LLP Rules, 2008, on 
the number of LLPs in which a Chartered Accountant can be appointed as an auditor.

12. Can a Chartered Accountant who is related to the partners, be appointed as an 
auditor of an LLP?

Nothing has been specically mentioned in the LLP Act, 2008 and LLP Rules, 2008 
regarding the appointment of a Chartered Accountant who is related to the partners as 
auditor of the LLP. The LLP Agreement can contain a suitable provision for the same.

13. Who can appoint the rst auditors of an LLP?

As per Rule 24(11) of the LLP Rules, 2008, the designated partners may appoint the rst 
auditors of an LLP. It is recommended that the LLP Agreement should contain a provision 
authorizing the designated partners to appoint the auditors.

14. What is the time limit for appointment of rst auditors of an LLP?

The rst auditors of an LLP may be appointed by the designated partners, at any time 
but before the end of rst nancial year. (Rule 24(11) of the LLP Rules, 2008)

15. In case of failure of designated partners to appoint the rst auditors within the 
prescribed period, who can appoint the rst auditors?
 
In case of failure of the designated partners to appoint the rst auditors within the 
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prescribed time, partners may appoint the rst auditors. (Rule 24(12) of the LLP Rules, 
2008)

st
For instance, if an LLP is incorporated on 1  January 2009 and the rst nancial year is 

st stfrom 1  January 2009 to 31  March 2009, then the rst auditor may be appointed by the 
st

designated partner at any time before 31  March 2009. In case of failure of designated 
stpartners to appoint the rst auditors before 31  March 2009, then the rst auditors may 

be appointed by the partners of the LLP.

16. Is any time limit prescribed for appointment of rst auditors, by the partners of 
an LLP?

No time limit has been prescribed under the LLP Act, 2008 or LLP Rules, 2008 for the 
appointment of rst auditors, by the partners of an LLP. 

17. Who can appoint the subsequent auditors of an LLP?

As per Rule 24(11) of the LLP Rules, 2008, the designated partners may appoint the 
subsequent auditors of an LLP. It is recommended that the LLP Agreement should 
contain a provision authorizing the designated partners to appoint the auditors.

18. What is the time limit for appointment of subsequent auditors of an LLP?

The subsequent auditors of an LLP may be appointed by the designated partners, at 
least 30 days prior to the end of the nancial year in respect of which he is appointed. 
(Rule 24(11) of the LLP Rules, 2008)

19. In case of failure of designated partners to appoint the subsequent auditors 
within the prescribed period, who can appoint the subsequent auditors?

In case of failure of designated partners to appoint any subsequent auditor within the 
prescribed time, the partners may appoint such subsequent auditors. (Rule 24(12) of the 
LLP Rules, 2008)

st st
For instance, if a subsequent nancial year of the LLP is from 1  April 2009 to 31  
March 2009, then the rst auditor may be appointed by the designated partner at any 

th
time before 28  February 2010. In case of failure of designated partners to appoint the 

thrst auditors before 28  February 2010, then the rst auditors may be appointed by the 
partners of the LLP.

20. Is any time limit prescribed for appointment of subsequent auditors, by the 
partners of an LLP?

No time limit has been prescribed under the LLP Act, 2008 or LLP Rules, 2008 for the 
appointment of subsequent auditors, by the partners of an LLP.

21. Who can ll a casual vacancy in the ofce of auditors?

The designated partners may ll the all kinds of casual vacancy in the ofce of auditors. 
(Rule 24(11) of the LLP Rules, 2008)

22. In case of failure of designated partners to ll the casual vacancy in the ofce of 
auditors, who can ll such casual vacancy?

In case of failure of designated partners to ll the casual vacancy in the ofce of the 
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Auditors, the partners may ll such casual vacancy. (Rule 24(12) of the LLP Rules, 2008)

23. Who can ll a casual vacancy arisen in case removal of an auditor? 

The designated partners may ll the casual vacancy arisen by removal of an auditor. 
(Rule 24(11) of the LLP Rules, 2008)

24. Is any time limit prescribed for lling of casual vacancy by designated 
partners?

No time limit has been prescribed under the LLP Act, 2008 or LLP Rules, 2008 for lling 
of casual vacancy in the ofce of auditors.

25. How much votes of partners are prescribed for appointment of auditors by the 
partners?

The LLP Act, 2008 or the LLP Rules, 2008 does not mention anything specically about 
the number of votes of partners required for the appointment of auditors. The LLP 
Agreement may contain a suitable provision for the same.

26. What will be the position of auditors if he is not re-appointed within 30 days 
prior to the end of nancial year?

Where no new auditor has been appointed before 30 days prior to the end of nancial 
year, any auditor holding ofce shall be deemed to be re-appointed unless, 
(i) the LLP Agreement requires actual re-appointment; or
(ii) majority of partners have determined that he should not be re-appointed and 

have given a notice to this effect to the LLP. 
(Rule 24(14) of the LLP Rules, 2008)
 

27. Who can x the remuneration of Auditors?

The Designated Partners are authorised to x the remuneration of auditors, unless the 
LLP Agreement prescribes otherwise. (Rule 24(17) of the LLP Rules, 2008)

 
28. What is the time period prescribed for xation of remuneration of Auditors?

No time period has been mentioned in the LLP Act, 2008 or LLP Rules, 2008 for xation 
of remuneration of auditors. The LLP Agreement can provide for a suitable provision.

29. What is the tenure of appointed auditors?

An auditor or auditors shall continue to hold such ofce till the occurrence of the 
following events;

a. appointment of new auditors, or 
b. re-appointment of existing auditors.

(Rule 24(13) of the LLP Rules, 2008)

30. What are the formalities required for resignation of an unwilling auditor from 
his ofce?

An unwilling auditor can resign from his ofce by depositing a notice in writing to that 
effect at the LLP's registered ofce, accompanied by a statement of the circumstances 
connected with his ceasing to hold ofce. (Rule 24(19)(a) of the LLP Rules, 2008)
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31. What are the formalities required by an existing auditor if he is unwilling to be 
re-appointed as an auditor for the subsequent period?

If an auditor is unwilling to be re-appointed as an auditor for subsequent period, he is 
required to give a notice in writing to that effect at the LLP's registered ofce, not less 
than 14 days before the end of the time allowed for appointing the new auditor, 
accompanied by a statement of the circumstances connected with his ceasing to hold 
ofce. (Rule 24(19)(b) of the LLP Rules, 2008)

32. Will the resignation notice be effective if it is not accompanied by a statement 
of the circumstances?

No, the resignation notice given by an auditor will not be effective if such notice is not 
accompanied by a statement of the circumstances connected with his ceasing to hold 
ofce. (Rule 24(19)(c) of the LLP Rules, 2008)

33. When will the term of an unwilling auditor come to an end?

The term of an unwilling auditor shall come to an end as on the date on which the notice 
is deposited or on such later date as may be specied in the notice. (Rule 24(19)(d) of the 
LLP Rules, 2008)

34. Who can remove auditors?

The partners of LLP can remove the auditors. 

35. What is the procedure for removal of auditors?

The auditors can be removed by following the procedure as may be laid down in the LLP 
agreement.

36. If the LLP Agreement is silent about removal of auditors, then what procedure 
needs to be followed?

If the LLP Agreement is silent about the procedure of removal of auditors, then auditors 
can be removed with the consent of all the partners. (Rule 24(18)(b) of the LLP Rules, 
2008)

37. What are duties and responsibilities of Auditors?

The LLP Act, 2008 and the LLP Rules, 2008 do not mention anything specically about 
the duties and responsibilities of the Auditors.

38. What is the basis of accounting i.e. Mercantile / cash basis?

The basis of Accounting can be either cash basis or mercantile basis, and according to 
double entry system of book keeping. (Section 34(1) of the LLP Act, 2008)

39. Whether accounting standards are applicable to LLP?

No the accounting standards shall not be applicable to LLPs. The audit of an LLP shall be 
governed by the LLP Rules, 2008. (Section 34(4) of the LLP Act, 2008) 
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